Styr utseende när sidan delas på sociala medier

När du delar en länk på Facebook hämtas en del av informationen automatiskt som en förhandsvisning. På teknikspråk kallas detta metadata för Open Graph (OG). Genom att lägga till detta på din sida kan du styra hur det innehåll du delar på Facebook ser ut.

Förhandsgranskningen av Facebook-länken innehåller tre element som du kan styra.

  • Bild
  • Titel
  • Beskrivning

Standard Open Graph-data

Om du inte gör något finns standarddata för Open Graph-taggarna på plats. Det är förnuftiga standarddata. För många sidor kanske du inte behöver optimera dem alls. Men för vissa sidor kan en anpassad version göra skillnad när det gäller att få folk att klicka. Särskilt marknadsföringssidor.

Om inga anpassade Open Graph-data är inställda laddas standardvärdena i två steg:

  • Samma titel och beskrivning som används för Google.
  • Standardtiteln och -beskrivningen som genereras automatiskt av sidans titel och det första innehållet på sidan.

För båda dessa används sidans presenterade bild. Om ingen är inställd kommer standardbilden för öppen graf från SEO-inställningarna att användas i stället. Om inget standardvärde är inställt kommer Facebook ofta att visa den första bilden den hittar på sidan. Endast om det fortfarande inte finns någon alls att hitta kommer ingen bild att visas.

Anpassning av Open Graph-data

De flesta offentliga delar av innehållet på din webbplats, t.ex. sidor och inlägg, har alternativ för att styra Open Graph-data.

När du befinner dig i redigeringsläget letar du efter Yoast SEO-ikonen uppe till höger på sidan. Om du klickar på den öppnas SEO-panelen.

I SEO-panelen klickar du på avsnittet ”Facebook preview”. Ett modalt fönster visas med fält där du kan välja en bild, skriva titeln och anpassa utdraget.

Glöm inte att spara sidan när du är klar så att dina ändringar träder i kraft.

Visa en interaktiv Facebook-förhandsgranskning

Om Facebook är en viktig del av dina marknadsföringsinsatser finns det möjlighet att uppgradera till premiumlicensen som innehåller en interaktiv förhandsvisning av hur Facebook-länkarna kommer att visas när de delas.

Kontakta oss för priser och information om hur du uppgraderar till premium SEO-paketet.