Styr hur sidan visas på Google

När din webbplats indexeras av Google hämtar de information om varje sida som visas i en så kallad snippet på sökresultatssidan (SERP).

Google hämtar dessa uppgifter främst från titel- och beskrivningstaggarna som definieras på din webbplats. Du kan styra vad som visas här genom att redigera varje sida.

Standardsnippet

Din webbplats genererar en standardsnippet med titeln som ”Pagename – Sitename” och den första delen av ditt innehåll. Du kan redigera standardmallen från inställningarna för avancerad SEO.

Vad är ett bra utdrag?

Vad som står i snippeten påverkar inte hur högt i Googles resultat du rankas. Detta skulle vara alldeles för lätt att manipulera. Vad som står påverkar dock hur sannolikt det är att de som söker klickar sig vidare till din webbplats.

En bra snippet fångar läsarens uppmärksamhet och övertygar honom eller henne att klicka sig vidare.

Genom att ge en rättvis men ändå övertygande titel och beskrivning av din sida kan du öka sannolikheten för att få ett klick. Detta är en viktig del av sökmotoroptimering. Vad är din ranking värd om ingen klickar sig vidare?

Justera innehållet i snippeten

De flesta offentliga delar av innehållet på din webbplats, t.ex. sidor och inlägg, har alternativ för att styra utklippets innehåll.

När du är i redigeringsläget letar du efter Yoast SEO-ikonen uppe till höger på sidan. Om du klickar på den öppnas SEO-panelen.

I SEO-panelen klickar du på avsnittet ”Google preview”. Detta kommer att öppna kontrollerna för Google snippet.

Panelen ger dig en omedelbar förhandsgranskning när du skriver både din titel och din metabeskrivning. Eftersom det finns en gräns för hur mycket du ska skriva visar en hjälpsam bar hur mycket utrymme du har kvar.

Sträva efter att alltid se till att både SEO-titelfältet och metabeskrivningsfältet är gröna.

Om du ändrar sluggen ändras webbadressen till din sida. Använd detta med försiktighet.

Glöm inte att spara din sida när du är klar så att ändringarna kan träda i kraft.

Hittar du inte alternativen för innehållsutklipp?

Om du redigerar ett innehåll som inte har en sida med ett enda objekt, till exempel ett vittnesmål eller en kund, kommer SEO-kontrollerna inte att vara tillgängliga.